Arqueologia lúdica

Aquests dies d’estar a casa dona temps per remirar a trasters i mobles on fa temps que no toca la llum. És el que hem demanat a diferents socis: que ens ensenyin i expliquin aquells jocs que ja tenen anys a casa seva, que tenen un cert valor sentimental (i econòmic) i que fa temps que no surten a taula. Aquí teniu una mostra del que han trobat:

Roger ens ensenya una de les seves joies! Heroquest, edició de 1989. Amb la mítica errata on l’Elf és un…Troll.
Roger ens explica: “Per mi Heroquest va ser el primer contacte amb jocs de taula cooperatius. Tinc el record d’anar a casa els tiets amb vuit anys i jugar per primera vegada amb els meus cosins. Em va fascinar que fos un joc d’anar descobrint sales, matant monstres, i unir forces per vèncer les forces del mal. Amb vuit anys no em preocupava que les regles fossin bàsiques o errades de les fitxes on l’elf es deia “troll”. El vaig intentar tenir de petit però no ho vaig aconseguir trobar per demanar-ho per aniversari o Nadal. Però el dia del meu 25 aniversari el meu cosí me’l va comprar de segona mà complet i vaig recuperar tots els records que guardava. Un joc que espero jugar amb els meus fills algun dia”.

El següent joc és del Josep Maria: Stratego Marvel Heroes, edició de 2006. Un Stratego on els personatges tenen poders.

Miquelay ens mostra un dels mítics: Civilization, edició del 1980.
“El primer crec a introduir construcció d’una civilització amb comerç i intercanvi de cartes”.

Jordi S ens ensenya un wargame: Longest Day d’Avalon Hill, edició de 1979.
“És un wargame clàssic del tipus monstre, ja que necessitem una taula de ping-pong per poder posar el mapa i les ordres de batalla. Representa la batalla des de l’inici del 6 de Juny fins a finals d’agost, a nivell batalló, són gairebé 2000 fitxes i representen unes 70 divisions dels 2 bàndols. Vàrem estar jugant durant dos anys els dissabtes al matí, érem un grup de 5 i vam gaudir com mai, just al començament dels noranta. El joc va costar 14 o 15.000 pessetes de mitjans dels vuitanta, comprant directament a AH”.

Xavi P mostra un altre clàssic, Risk 2210. Un Risk evolucionat d’Avalon Hill. Edició de l’Any 2001.
“Per mi va ser important perquè vaig descobrir a la botiga Gigamesh tot un món de jocs de taula importats que desconeixia. La primera compra a Gigamesh va ser aquest joc i ens va permetre fer un salt qualitatiu als jocs que jugàvem amb els amics a casa!”. Com podeu apreciar a les imatges Andorra domina bona part d’Europa.

Space Hulk, 2a edició de l’any 1996. Propietat de l’Ignacio que ens diu: “Trae 18 misiones, sigue siendo un juegaken !. Buscando me he picado y he rebuscado en mi colección de White Dwarf… he encontrado una campaña entera para Space Hulk!”.

Per finalitzar el Bernat, un dels “historiadors de jocs” al club ens mostra un joc clàssic: Machiavelli, edició de 1995.

Pel Bernat Machiavelli “No és el joc amb què vaig començar (HeroQuest de 1989), ni el més antic que tinc (AD&D de 1977), però a aquesta segona edició de 1995 del Machiavelli d’Avalon Hill li tinc un “carinyo” molt especial. És el joc diplomàtic de punyalades per l’esquena per excel·lència. Ideal per perdre amics! Jo hi he jugat de totes les maneres: a la taula, amb torns setmanals o fins i tot per web. És una autèntica joia!!!”

Finalment i per acabar amb més història lúdica el Bernat ens fa arribar aquest enllaç on entrevisten a Stephen Baker, creador de Heroquest i altres clàssics.

Molt recomanable la lectura:
http://www.jugamostodos.org/index.php/noticias-en-el-mundo/otros-articulos/3376